VERLEIDELIJK RECEPT

 

Welk gerecht heb je voor het eerst zelf gekookt? Bij die theezakjesvraag denk ik direct aan het gerecht dat ik voor manlief kookte in onze verkeringstijd. Ik kreeg het recept ooit van een – gepassioneerde, knipogende - collega die hiermee zijn geliefde “verleid” had. Maar, dát was niet mijn eerste keer. 

Mijn eerste kookles dan, in het voortgezet onderwijs. Als twaalfjarigen fietsten wij één middag per week naar de huishoudschool. Die eerste les: “griesmeelpap”. Andere scholieren vertelden daar zó walgelijk over, dat de meesten van onze klas er bij voorbaat al van gruwden. Achteraf viel dat best mee. Maar, ook dit was niet de eerste keer dat ik zelf kookte. 

Welk gerecht heb ik dán … Ach, ik spreek liever over wij. Want wij, de oudste vier zussen mochten zaterdags pannenkoeken bakken voor ons negen-persoons gezin. In een kleine intensief gebruikte koekenpan. Dat bakte geweldig!
We vochten er ook om wie zondags de instant pudding mocht opkloppen, waarbij we de melk deels vervingen door yoghurt. En natuurlijk snoepten we er stiekem van.
Waar we ook stiekem van snoepten, was de arretjescake. Een recept zonder oven, dat wij vooral in vakanties maakten. Daar schreef ik in 2015 een column over. 

Of wij op die huishoudschool een strenge juf hadden? Nou, niets ontging haar. Als examenopdracht kookten wij vanille-  en chocoladevla. Dat moest in een schaaltje, links geel en rechts bruin. Belandde er één chocodrup op mijn gele helft. Snel er afgeschept. Bij de proeftafel zei juf pietlut: “Jij was dat met die drup, toch?”  Kreeg ik een punt aftrek voor die blunder. 

Thuis blunderde ik ooit écht met appelcompote. Had ik zaterdagsmiddags nog snel gemaakt, vóór vertrek naar een schoolvriendin. In de haast greep ik niet naar kaneel, maar nootmuskaat. Dát heb ik geweten toen ik zondagsavonds thuiskwam. Het speet me dat ik de gezichten van mijn familie bij die eerste happen had gemist… 

Terug naar het recept van mijn gepassioneerde collega: “Indisch kipgerecht”  met uien, paprika’s, kerrie, sojasaus, in bouillon gekookte kip, sperziebonen en rijst.
Ook ik heb met dit recept de liefde van mijn leven verleid. En nu – ruim veertig jaar later – staat het nog regelmatig op ons menu. Maar niet alleen bij ons, het recept is ruimhartig gedeeld met vrienden en familie. 

Piety Veenema -  1 februari  2019 

 

Variaties:
Geen gekookte kip of sojasaus? Gebraden  kipfiletblokjes en ketjap manis kunnen ook.
Vegetarisch? Vervang de kip door cashewnoten.

NB:
De column “Arretjescake en wachten” vind je onder COLUMNS: 9 oktober 2015