ENORM SUCCES (gastcolumn)

 

Ik ben jaloers
op de moslims

Wegens enorm succes nieuwe openingstijden tijdens de ramadan. Zondag t/m donderdag tot01.00 uur; vrijdag en zaterdag tot 02.30 uur open. Tot zover de reclame op de ruit van een oer-Hollandse snackbar in Amsterdam-Noord.  

Binnen staan straatjochies met een opgeschoren voetballerskapsel een frikadelletje speciaal te eten, en zitten stadse schoolmeisjes ieder aandachtig op de eigen telefoon te kijken, onderwijl een ijsje etend. Buiten op het terras deelt een vader een patatje mayo uit aan het hele gezin.   

Hollandser kan niet. Nergens jongens van Noord-Afrikaanse afkomst op scooters, en rondom de lunchroom is geen hoofddoek te bekennen. Logisch, want het is ramadan, en half negen ’s avonds. Dan vasten moslims, en mijden zij iedere eetgelegenheid.   

Over een uur – twee minuten na zonsondergang – mogen ze weer eten en drinken en zullen ze hier op de stoep staan. De Nederlandse eigenaar is een echte ondernemer en speelt er handig op in: zijn snackbar blijft open tot diep in de nacht. ‘Wegens enorm succes.’ 

Het valt mij op hoeveel aandacht er in ons land is voor de ramadan. In de krant lees ik uitgebreid hoe een moslimfamilie de vastentijd doorbrengt. Hoe Koning Willem Alexander meedoet aan ‘het breken van de vasten’, de Iftar-maaltijd na zonsondergang die Islamgelovigen bij voorkeur met elkaar gebruiken. En hoe kerken worden uitgenodigd door hun moslimbroeders en -zusters om iets van de ramadanvieringen mee te beleven.   

Ik ben jaloers op de moslims. Maar liefst 87% van hen doet mee aan de vasten. Zelf volg ik al dertig jaar met een klein groepje medestanders de katholieke vastentraditie in de weken voor Pasen. Nieuwe mee-vasters moeten wij met een lampje zoeken. In de media lees ik er nauwelijks over, en een lid van de koninklijke familie zal bij ons niet bezoek komen.   

Ondertussen ben ik blij met alle aandacht voor de moslimvasten. Het geeft een huiselijk  beeld van de overtuiging waarin men meedoet aan de ramadan, en ook van de bedrijvigheid en de opgetogen sfeer die er in de vastentijd hangt in de gezinnen.   

De jonge columniste Ibtihal Jadib in Vk-magazine: “Tegen de tijd dat ik oud genoeg was om mee te doen, op mijn 14de, had ik er reuze zin in. De ramadan was voor mij uitgegroeid tot de gezelligste maand van het jaar waarin mijn moeders overheerlijke harira op het menu stond en er thuis bij iedere maaltijd een bijzonder gevoel van saamhorigheid hing.” 

Mooi, die alledaagse aandacht voor moslims. Geen terrorisme deze keer, geen vrouwenonderdrukking en geen eerwraak. Maar gewone mensen die samen deelnemen aan zelfgekozen tradities, en daar blij mee zijn. 

Even blij als die Amsterdamse snackbareigenaar. Hij is – zoals de apostel Paulus zegt – ‘de Joden een Jood en de Grieken een Griek geworden’. En weet daar heel gewoon een flinke cent aan te verdienen. Kijk, dat is nou echt Nederlands. En zo maak je dus integratie tot een ‘enorm succes’.

 

Reageren? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.