LEKKAGE

 

Het kwam doordat ik het dekbed rechttrok en ineens de slijtplekken in het kussensloop zag en óók nog een scheur in die andere. Anders had ik het nog niet ontdekt….

We wilden gaan wandelen. Het was die dag onstuimig, maar nog droog. En ik bedacht dat ik nog wel snel – voor vertrek - die kussenslopen kon vervangen door die oranjekleurige. Al jaren ongebruikt in het wastafelmeubel op onze slaapkamer: helemaal onderaan de stapel.

Hè? dacht ik op mijn knieën voor het meubel, wat voel ik nou?
Ik voelde nóg eens, trok alle slopen er uit. Loei- en loeizwaar…
Acht hoeslakens idem dito. En door- en doornat…
Drie zakdoekjes (nog in cadeauverpakking) dreven op de legplank. Een spaanplaatdoosje, waarvan het scharnier al roestte, had een bruine vlek achtergelaten.
Weg ermee. In de container. Evenals twee hoeslakens die toch al hun beste tijd hadden gehad.
Ook rijp voor de container leken drie nieuwe hoeslakens die - tot mijn verbazing - geen grijze weervlekjes vertoonden,  maar rode! Net bloedspetters. Zoiets had ik nog nooit gezien.
Alle dekbedhoezen op de onderste plank: ook klam. Hoe kon dat nou? Die wastafelkraan was wekenlang niet gebruikt.

Enfin, de wandelschoenen konden uit. Terwijl manlief het lek probeerde te vinden, draaide de eerste was op zolder al. Ons energieverbruik op één dag was vermoedelijk nog nooit zo hoog:  wasmachine en strijkijzer draaiden overuren, ook alle radiatoren in huis hadden we open om alles weer droog te krijgen. Want - ook dát nog -  ons ouwetje van een wasdroger deed anders niet dan kreunen…

Wat als we al met vakantie waren geweest?
‘Eén druppel aan een lekkende kraan, wordt een emmer vol,’ zei een kennis ooit. ‘Niks erger dan lekkage. Je wilt niet weten wat ik allemaal al in mijn huis heb beleefd.’
Visioenen van complete waterballetten kon ik mezelf besparen. Gelukkig was het probleem snel duidelijk: het binnenwerk van de wastafelkraan was kapot en is meteen vervangen.

Afijn, hoewel het twintig jaar lang goed is gegaan, heb ik toch een andere plek voor ons linnengoed gezocht. En die hoeslakens met de rode vlekjes? Die waren na de wasbeurt weer als nieuw!
 

Piety Veenema, 10 augustus 2019

Reageren? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Reacties 

Mooie column. Je kunt het nog steeds GOED.
Hartelijke groet van Wim en Nelly, 7 september 2019

 

Toen ik je column las over lekkage zag ik het gewoon voor me. Echt schrikken hoor als je dit merkt. En wat een gedoe. Soms moet zoiets bij toeval ontdekt worden. Als je nou net niet die kleur kussenslopen had gekozen was de ramp vast nog groter geweest. Was even geleden dat ik iets van je las. Ga zo door.
Groetjes Ineke A, 8 september 2019