ZIET U HET OOK? (deel 1)

 

Ik zag het op een maandagmiddag op de Veluwe, in de zomervakantie.
Fietsend via Stroe, Kootwijk, halte Assel, Hoog Soeren en Hoog Buurlo waren we bij radio Kootwijk (het voormalig zendstation) beland. En daar zag ik het. Op een bankje op de heide waar manlief en ik aangenaam verpoosden.

Op de rug van die bank zat een koperen plaatje. En daarop stond:
NIELS EN JULIA
ZAGEN HET OP 8 OKTOBER 2005
......
ZIET U HET OOK?

Het intrigeerde mij zo, vooral die puntjes ….  Wat hadden die twee gezien? Had het iets te maken met dit monumentale imposante bouwwerk waarop we uitzicht hadden? Waren ze geraakt door de stilte in dit weidse natuurgebied? Hadden ze een bijzonder plantje ontdekt? Het “Licht” gezien? Ik dacht ook aan Niels, een jonge kok, die op de Veluwe woonde. In 2006 hoorde ik van zijn plotselinge dood door een verwaarloosde longontsteking. Het zou wel heel toevallig zijn dat dit een herinneringsbank is aan hem. Want hoe zit het dan met Julia?

Het bleef mij de rest van de fietstocht bezighouden. Of… was dat nou net de bedoeling van Niels en Julia? De voorbijganger prikkelen en aan het denken zetten? Dat is hen dan goed gelukt.

Op internet, typte ik hun namen in. Dat leverde 196.000 zoekresultaten op.
Dit kwam ik onder andere tegen: Niels en zijn zusje Julia zijn goed in het bedenken van nieuwe dingen, zo kom je steeds weer voor verrassingen te staan. Maar, dit bleek om een paar ondeugende jonge honden te gaan...

De voorbijganger prikkelen? Ik ben niet de enige, getuige de link: “wat zagen niels en julia – ellen – hyves”. Een zekere Christa vertelt aan Ellen dat Niels en Julia een site hebben, maar die kan ze niet openen. Ellen antwoordt vervolgens: Wel krijg je stukjes tekst op Google te zien en dat maakt het alleen maar spannender. Het lijkt er op dat de twee hun trouwfeest hebben gegeven in het zendcomplex van radio Kootwijk. En verder stond er een reactie op hun site nielsenjulia.nl: … in het zonnetje op jullie bankje gezeten. Ook wij zagen het. Jullie dus ook?

Blijft nog steeds de vraag: Wat zagen die mensen in dit gebied dat grenst aan het uitgestrekte Kootwijkerzand, de grootste zandverstuiving van Europa? Ik zag in elk geval iets dat me raakte en me in beweging bracht. En kwam thuis met dit verhaal.

Piety Veenema, 16 juli 2013

Reageren op mijn column? Mail naar  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NB: Een foto van het bankje vind je op: http://hemminga.net/anbab/gallery2/main.php?g2_itemId=54536&g2_imageViewsIndex=1


ZIET U HET OOK (deel 2) - 06-08-2013 (pietyveenema.nl)