TV-TAS

‘Ameland. Het hoeveelste eiland is dat ook al weer?’

Als ik die vraag van een collega opvang, moet ik denken aan TV-TAS.  Een ezelsbruggetje om de volgorde van de eilanden te onthouden. Ooit op school geleerd: Texel – Vlieland – Terschelling - Ameland- Schiermonnikoog. TVTAS dus.

Ik ken ook nog een andere TVTAS. Van een oude buurtgenoot: een echte TV-tas. Ze laadt hem vol met broodjes, snoepjes en pakjes chocomel als ze - voor de zoveelste keer -  een opname in de tv-studio mee mag maken. De laatste keer ging het om een of andere geldprijzenshow. Ze kwam weliswaar terug met een TV-tas zonder geld, maar met een volle maag… 

Wat als ik achter die volle maag zou schrijven:… en een beetje misselijk?

Een beetje misselijk. Dat had ik vroeger soms op schoolreisjes. Nog maar amper in de bus ging de oranje badtas - vol met vloerkadetjes en lekkers - al open. Dat hoorde erbij .Net als de melkbussen met zoete ranja die opgeschept werd met grote soeplepels in onze eigen meegebrachte bekers….  

En zo zou deze column zomaar een heel andere richting uit kunnen gaan.

Maar goed, terug naar de tas van mijn buurtgenoot. Haar TV-tas.

Zo’n TV-tas heb ik niet. Wel een schoudertas, een rugtas, een reistas. En een optreedtas die steeds vaker klaarstaat. Een boodschappentas. En niet te vergeten: een werktas.

‘Wat zit er in jouw tas?’ Een vraag die Arriva af en toe aan treinreizigers stelt. Lees ik in hun blad Goede reis. En ja hoor, dat willen mensen wel vertellen (maar dat staat al in mijn vorige column “Nooit de deur uit zonder…?”).

‘Mijn tas? Daar zit mijn héle leven in,’ riep een jonge moeder eens uit. ‘Ze moeten het niet wagen die van me af te pakken.’

Er was ook eens een mevrouw die haar handtas op de passagiersstoel had gelegd. Terwijl ze parkeerde, rukte iemand haar portier open en griste haar tas weg. Als ú dit zou gebeuren, wat bent u dan kwijt?

‘Toon mij uw tas en ik zal u zeggen wie u bent,’ hoorde ik ooit iemand zeggen. Zou het echt? Het is maar net waar we mee bezig zijn of waarnaartoe we onderweg zijn. Zoals mijn oude buurtgenoot met haar TV-tas.

Maar voorlopig heeft zij die tas even opgeborgen. Ze verblijft momenteel op een van de TVTAS-eilanden.

Piety Veenema, 21 augustus 2012


 

Reageren op mijn column? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.