NOOIT DE DEUR UIT ZONDER...?

Hoe ik bij deze vraag kom? Misschien omdat het nu komkommertijd is en ik niets beters weet. Hoewel, ik las die vraag ooit ergens in een tijdschrift. Je mocht maar één antwoord geven. Het ging om het eerste wat in je opkwam. Ik ga nooit de deur uit zonder….?  Een greep uit de antwoorden:

ontbijt – make up -  een blik in de spiegel – mobiel – rolstoel – Tena lady - geld – zakdoek – sleutelbos – papieren – paraplu – extra onderbroek...

Wat moet iemand met een extra onderbroek? Wat zegt dat over deze persoon?
Ongetwijfeld zal het de interviewers hier ook om zijn gegaan. Wat zeggen die eerste antwoorden over al deze mensen? Wat voor verhaal zit hier achter?

Ben je wellicht een gezondheidsfreak? Een ijdeltuit?  Gehandicapt?  Is iemand die als eerste “paraplu” noemt wat fobisch of neurotisch? Of gewoon heel praktisch? Prettig gestoord?

Eerlijk gezegd herinner ik me verder niets meer van dat artikel. En welk tijdschrift het was.
Maar vanmorgen dacht ik ineens: Wat als jij nu die vraag krijgt? Slechts één antwoord mag!
Maar dat is gewoon ondoenlijk.  Want ik ga nooit zonder ontbijt de deur uit.  Ook nooit zonder make up, want ik heb amper wenkbrauwen, dus die teken ik elke morgen bij voor de spiegel. En geld, zakdoek, sleutels en papieren? Heb ik uit praktische overwegingen altijd bij me. Net als mijn opvouwbare paraplu. En zo nóg wat zaken in mijn tas.

Mijn tas. Daar zeg ik me wat. Doet me denken aan het reizigersblad “Goede reis” van ARRIVA. Die pakt het toch wat gerichter aan met de rubriek: “Wat zit er in jouw tas?”  Vraag het aan iemand op het perron of in de trein. Of het nu gaat om vrouwen of mannen met een tas, jas of rugzak, het merendeel blijkt een hele waslijst mee te sjouwen. Op alles voorbereid.

Veel kan in mijn tas. Maar niet alles. Dus… blijft die beginvraag toch in mijn hersenpan sudderen.
Want ik ben een vrouw met een beperkt gezichtsvermogen. Zonder bril red ik het echt niet.  Ook ben ik half doof, dus mijn hoortoestellen? Daar kan ik absoluut niet meer zonder.  Maar ik ga ook niet zonder kleren en schoenen de deur uit. En dus ook niet zonder tas. Als ik echt maar één antwoord mag geven? Ik ga nooit de deur uit zonder mijn... hulpstukken.

Piety Veenema, 31 juli 2012

Reageren op mijn column? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Reacties op mijn column: 

Hallo Piety,

Bedankt voor je nieuwsbrief. Wat een leuk gedicht over geluk! Ook je nieuwe column. Wat schrijf jij toch leuk en vooral: zo toegankelijk en herkenbaar. Wilde ik alleen maar even laten weten.  

Hartelijke groeten Cobi,   21-07-2012

Hey Piety,

Ik had jouw nieuwste column al gelezen en vond hem  ook leuk en herkenbaar. En inderdaad , wat neem je mee en zit er in je tas.
 
Liefs, Louise. 04-08-2012

Tijdens een optreden in december 2012:

Nooit de deur uit zonder…. Gedag te zeggen – een dikke tuut