WINTER IN JERUZALEM (gastcolumn)

 

“Tegenslag is normaal.

Carry on”

Uit mijn jeugd herinner ik mij een preek over de Bijbeltekst ‘En het was winter in Jeruzalem’. Waarom, dacht ik toen, maakt de Bijbel zich druk over een jaargetijde? 

Waarom maak ik mij druk over de winter? Want dat doe ik, vooral deze dagen van het jaar. Koud, nat en donker, en ijs is er ook al niet. Het zal nog weken duren voor de dagen lengen en het eerste blad weer aan de bomen komt.  

O zeker, de winter is al een maand eerder begonnen, maar toen had ik er nog geen moeite mee. In december was er de gezelligheid van Sinterklaas, de vrolijke kerstversiering en de warme weemoed van oud en nieuw. Daarmee kon ik de gure leegte buiten de deur houden. 

Maar januari, da’s andere koek. Wanneer ik nu ’s avonds laat door het Friese land naar huis toe rijd, zie ik nergens meer lichtjes twinkelen die het hart verheugen. En besef ik dat ik het donker gewoon moet verdragen. ‘Het is winter in Jeruzalem’.  

Als ik de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter goed begrijp, is het belangrijk te aanvaarden dat het van tijd tot tijd winter is in Jeruzalem. En dat ik dat leer verdragen. Velen komen naar hem toe op momenten dat het streng wintert in hun leven.   

Wanneer zij iemand verliezen aan de dood of aan het leven, in tijden dat de gezondheid hen in de steek laat. “Bij al die dingen die nu eenmaal gebeuren in het leven, en waarvoor je mij eigenlijk niet nodig hebt”, zegt deze geestendokter die momenteel zijn duizenden verslaat.   

“Tegenslag is normaal. Carry on! Je hoeft niet onmiddellijk naar een psychiater als het niet gaat. Praat met je vrienden. Kijk elkaar in de ogen. En als het donker is in je leven, durf dat donker dan in te zien. Kijk goed, zie ook de kleine barstjes waar al licht doorheen komt.”  

Dirk de Wachter heeft zo zijn gedachten over onze tijd waarin het altijd voorjaar en zomer moet wezen. Een tijd waarin wij altijd op de toppen van het geluk willen leven. Een tijd van ‘ikkerigheid’.  “Maar geluk ontstaat vooral waar wij iets voor een ander kunnen betekenen”.   

Dirk de Wachter spreekt ongeveer als de dominee uit mijn jeugd preekte. Die sprak over de  tijden dat het nu eenmaal winter is in het leven. Dat gelovigen daar niet weerloos tegen zijn.   

Dat gelovigen, als het goed is, kunnen wachten, en elkaar daarbij in de ogen zien. Dat niet alles van vandaag op morgen weer goed is. Dat zij oefenen met een lange adem. En oog hebben voor kleine knoppen aan de vijgenboom die uitloopt.   

En dat zij vaak een mooi lied in het hoofd hebben. ‘Eens komt de grote zomer’ of zo. Dat is wat ík nodig heb als het wintert in Jeruzalem. Een stevige preek, en een verwachtingsvol lied.   


Reageren? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   of naar  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Aanbevolen literatuur 


DE KUNST VAN HET

ONGELUKKIG ZIJN 

Dirk de Wachter

(Psychiater-psychotherapeut en diensthoofd systeem- en gezinstherapie)

www.lannoocampus.be 

   

"Streven naar het geluk
als levensdoel is een vergissing

Streven naar zin en betekenis,
daarentegen,
is waar het leven om draait"