HOUD MOED - HEB LIEF (gastcolumn)

 

‘Je weet nooit hoe het

leven loopt’, zegt zij

 

In de nieuwe Sneon&Snein-reeks Houvast vertellen mensen wat hen juist nu troost biedt, steunt, sterkt, inspireert en stimuleert. Geartsje de Vries (33),  houdt zich vast aan haar levenslust en vertrouwen (Houvast 4 april).

Geartsje heeft een agressieve hersentumor en vertelt hoe zij daarmee leeft. Zij aanvaardt dat ze ernstig ziek is. Dat ze daarvan niet genezen zal, maar hieraan zal sterven. Zij  vertelt ook dat zij doorgaat met leven.

Mensen met haar tumor leven doorgaans niet langer dan anderhalf jaar, vertelden de artsen haar vijf jaar geleden. “Je weet nooit hoe het leven loopt”, zegt zij nu. Op de vraag of zij een expert is in leven zonder vooruitzicht, antwoordt zij: “Ik weet niet of ik een expert ben, maar het gaat me redelijk goed af. 

Ik ben nog steeds gelukkig. Geluk zit niet in heel grote dingen, hoor. (…) Ik heb het nodig om van betekenis te zijn voor mensen en intellectueel uitgedaagd te worden.” Dus voor haar niet enkel lege dagen met lange wandelingen, of een wereldreis met alleen hoogtepunten, maar gewoon haar eigen dagelijkse werk in haar eigen juridisch adviesbureau DWMM Advies.

Het meest indrukwekkend in deze ‘Houvast’ is het plezier van Geartsje. De interviewster, Jantien de Boer, laat dat steeds terugkomen: “Haar ogen vonken / In haar stem klinkt plezier door / Pretogen weer / Lacht / Pret in haar stem / Ze grinnikt.” Het verhaal ademt ernst en Geartsjes ogen stralen vreugde.

De mooiste woorden van Geartsje: “Ik ben een groot voorstander van vertrouwen. In artsen, in de overheid, in de wetenschap. Echt, dat scheelt zoveel angst.”

Ik moet denken aan het Bijbelverhaal over de jonge vrouw Esther. Ze zou zomaar 33 kunnen zijn. Zij is de Joodse koningin van de Perzische koning, en haar leven staat op het spel. Eén avond zit ze neer met haar vriendinnen, dan staat ze op om voor haar mensen van betekenis te zijn. “Kom ik om, dan kom ik om.”

We vieren weer Pasen. Dit zijn de dagen waarop wij Jezus’(33) sterven en opstanding gedenken. Als er één paasfeest is waarin wij de dood voelen, dan is het deze Pasen, in deze bewogen tijd. Er is alleen leven door de dood heen.

Gelovigen denken deze dagen niet alleen aan Jezus’ sterven, maar vieren ook zijn opstanding.  De Protestantse Gemeente te Heerenveen heeft bij haar kerk, die dicht moest, grote, rode vlaggen opgehangen, met daarop vier woorden: houd moed - heb lief 

Die woorden hebben zich als een virus over het land verspreid. Veel kerkelijke gemeenten hebben deze vlaggen – of posters en ansichtkaarten met deze tekst –  besteld, uitgedeeld en opgehangen.
‘houd moed – heb lief’ is een stukje straatpoëzie van Ingmar Heytze: 

 houd moed, heb lief, wees eerlijk, geef nooit op
– als het slecht gaat, zal het beter gaan.

 

Reageren? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.