BOODSCHAPPENBRIEFJE (Piety)

Een blauw memoblaadje. In een lege boodschappenkar die ik uit de rij trok. Buiten bij de Jumbo:

Kwark - Cup a soup
kaugom (de w ontbreekt)
bananen – kersen
roerbakgroente - kipblokjes
groente - vlees

Ik nam het mee naar huis. Want meteen dacht ik aan de cursus “Gedichten schrijven” (jaren geleden op TV).  Het bijbehorende cursusboek van Cees van der Pluijm legt in hoofdstuk 1 uit wat literatuur is, aan de hand van een boodschappenlijstje: Halfje wit - kwart liter karnemelk - potje tuinbonen - gids

“Er staat wat er staat, meer niet. Iedere boodschap verwijst alleen naar iets wat gekocht moet worden. Dit is pas echt triviaal; het is geen fictie, geen literatuur. Maar zet je er een titel boven, dan verandert alles.
VRIJGEZEL
halfje wit - kwart liter karnemelk - potje tuinbonen - gids

Nu gaat het niet meer alleen om de boodschappen, de tekst is literatuur geworden: het gaat ook om het verhaal erachter. Dat verhaal kun je veranderen door de boodschappen te veranderen. Nu gaat het om een heel ander iemand:
VRIJGEZEL
halfje wit – sherry – diepvriespizza – Troskompas.

Sherry en diepvriespizza verwijzen plotseling naar meer dan alleen eten en drinken. De tekst is een gedicht geworden dat over eenzaamheid gaat, over een drankprobleem misschien.
Door deze veranderingen wordt de vrijgezel “aangekleed”. De persoon begint te leven. De vier regels tekst van het laatste voorbeeld lijken qua betekenis in niets meer op de vier titelloze regels waarmee we begonnen.”
Tot zover de uitleg van Cees van der Pluijm.

Terug naar het blauwe memoblaadje.
Het grote handschrift en taalfout in kau(w)gom doen mij vermoeden dat het om een jonge vrouw gaat, die precies weet wat ze wil. Ze noemt geen merken, soorten en hoeveelheden. En bij “groente en vlees” gaat ze vast ter plekke kijken wat er in de aanbieding is.

Ze doet vast geen boodschappen voor een zieke buurvrouw die in de bijstand zit. Dan had het briefje er bijvoorbeeld zo uitgezien:

Magere yoghurt (eigen merk)
4 bananen (van de aanbieding)
Aardbeienjam (eigen merk)
6 witte eieren (goedkoopste)
3 halfjes bruin (goedkoopste)
1 halfvolle koffiemelk (eigen merk, in de reclame)

Dit zou ook het lijstje van mijn eigen oude buurvrouw kunnen zijn, voor wie ik regelmatig boodschappen haalde.
Alleen was zij dol op vanillevla. En ook voor theezakjes maakte ze een uitzondering. Die moesten van het A-merk zijn, want die goedkopere citroenthee vond ze te bitter.


 Piety Veenema, 4 augustus 2023,
 e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NB: Cees van der Pluijm  was een Nederlandse schrijver van poëzie, proza en theaterteksten.

Hij overleed op 14 december 2014.

Cees van der Pluijm - Wikipedia       

 

REACTIES:

 

Echt heel mooi weer. En herkenbaar.

Riëtte, 5 augustus 2023.

 

Mag ook graag fantaseren als ik een boodschappenbriefje vind in de winkelkar. Wat gaat het een eigen leven leiden. Heerlijk, die taalfouten.

Groet van Ineke, 15 augustus 2023